Engbjergskolen kæmper med om pris for godt undervisningsmiljø

Foto: Herning Kommune.
Profilbillede
dato

Folkeskolen i Snejbjerg er oppe imod to friskoler fra henholdsvis København og Als.

Hvilke skoler har gjort noget særligt for at sikre et godt undervisningsmiljø?

Det spørgsmål søgte Dansk Center for Undervisningsmiljø svar på, og 32 skoler rundt om i landet rakte hånden op.

Én af dem var Engbjergskolen i Snejbjerg – eller rettere sagt eleverne på skolen. Børnene er nemlig glade for beslutningen om at udvide skolens brug af elevråd, så alle klassetrin får medbestemmelse over skole og SFO.

100.000 kroner på spil

Idéen har også fået topkarakter af Dansk Center for Undervisningsmiljø, som derfor har nomineret Engbjergskolen til Undervisningsmiljøprisen 2022 sammen med to friskoler fra København og Als.

Vinderen bliver udpeget i uge 43 og får overrakt en check på 100.000 kroner.

Hvad er det så, Engbjergskolen har gjort så godt?

Ekstra medbestemmelse

Ifølge Folkeskoleloven skal en skole have et elevråd, men på Engbjergskolen, der har fra 0. – 6. klassetrin, har de ikke færre end tre elevråd.

Der er det normale elevråd med elevrepræsentationer fra 4. – 6. klasse. Derudover har Engbjergskolen et børneråd, som består af SFO-børn, der er med til at bestemme hvilke aktiviteter SFO’en skal tilbyde, og hvad der skal købes ind af udstyr.

Til sidst er der de mindste børn fra indskolingen, som mødes i et miniråd. De har blandt andet været med til at lave et legekatalog, så alle børn har gode forslag til lege.

"Vi bliver en bedre skole, når vi lytter til eleverne, og det har været en øjenåbner, hvor meget elevernes perspektiv kan bidrage på alle aldersniveauer. Det er for eksempel fantastisk, at minirådet har besluttet, der skal købes flere planter, så vi får en grønnere skole," fortæller skoleleder på Engbjergskolen, Ulla Berg.

Der var ingen inspiration at hente

Idéen med at inddrage elever fra alle klassetrin opstod i 2020, fordi Engbjergskolen gerne ville udvide elevdemokratiet.

En proces gik i gang, men der var desværre ikke meget inspiration at hente fra andre skoler. Derfor måtte Engbjergskolen selv udvikle idéen til ende, og resultatet er de rigtig glade for.

"Vores børn giver nu udtryk for, at de føler sig lyttet til, og vi voksne bliver klogere på, hvad der fylder blandt børnene. Et konkret eksempel er, at elevrådet har været med til at evaluere skolens nye elevsamtaleværktøj."

"Et værktøj med spørgsmål, der ikke kun handler om det, der foregår i skolen, og på den måde lærer vi voksne noget om eleverne, vi måske slet ikke vidste. Elevrådet er også kommet med rigtigt mange gode perspektiver på skolens sundhedsprincip til bestyrelsesmøderne, som ellers aldrig ville være kommet med," forklarer Ulla Berg.

Minirådet, børnerådet og elevrådet har været en del af Engbjergskolen siden 2020, og der er rift om at blive en del af rådet. Så meget, at de største elever rent faktisk fører valgkamp og laver plakater forud for et elevrådsvalg.

Kilde: Herning Kommune // Ulla Berg
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook