Søndag den 27. april markeres Fortidsmindedag 2025 med en sanselig vandring ved Døeshøjene nordvest for Holstebro, hvor publikum kan opleve bronzealderens liv og landskab. Holstebro Museum står bag den gratis tur, der giver deltagerne mulighed for at opleve kulturarv på en ny måde, tættere på både krop og sanser.
Et stenkast fra Holstebros centrum rejser landskabet sig blødt og bølgende med græsklædte høje, der vidner om liv og død for flere tusind år siden. I dag kan man stadig fornemme fortiden ånde, hvis man ved, hvad man skal se eller lytte efter. Netop det får du mulighed for, når Holstebro Museum søndag den 27. april kl. 10:00-11:00 inviterer til en anderledes historisk oplevelse ved Døeshøjene.
Fortidsmindedag 2025 er en national begivenhed, hvor Danmarks arkæologiske museer sammen med Slots- og Kulturstyrelsen bringer publikum tættere på vores fælles historie. I år inviterer Holstebro Museum til "Oplev Døeshøjene med dine sanser", hvor alle kan komme tæt på de mennesker, der levede og døde her i bronzealderen. Gennem en guidet vandring, sansebaserede stop og historiefortælling i landskabet får deltagerne en særlig oplevelse af, hvad Døeshøjene rummer.
- Vi vil gerne invitere folk til at møde historien med mere end bare øjnene. Her skal man mærke gruset under fødderne, høre vindens sus over højene og lade fortællingerne folde sig ud mellem træer og gravhøje, fortæller Mette Klingenberg, kulturarvschef ved De Kulturhistoriske Museer i Holstebro.

Et landskab formet af mennesker og myter
Døeshøjene er en af Vestjyllands største koncentrationer af gravhøje. Højene ligger som en krans i landskabet og rummer mange gravanlæg – nogle med fund af bronzealderens kostbare genstande, andre med spor af dagligliv og ritualer.
- Man kan godt køre forbi og tænke, at det bare er et par bakker i græs. Men når man stopper op og begynder at lytte til landskabet, åbner det sig på en helt særlig måde. Det er den oplevelse, vi vil give videre, siger Mette Klingenberg.
En oplevelse for hele kroppen. Undervejs på turen vil deltagerne møde en række små stationer, hvor sanserne bliver aktiveret. Det kan være lyde, teksturer, dufte eller fysiske elementer, som bringer fortidens liv tættere på. Man kommer ikke bare til at høre om oldtiden – man kan forhåbentlig også mærke den på egen krop. - Vi har designet oplevelsen, så både børn og voksne bliver nysgerrige. Det handler ikke om at få al historien serveret – det handler om at opleve, undre sig og mærke en forbindelse til de mennesker, der har været her før os, forklarer Klingenberg.