Så ofte fyrer midtjyske virksomheder deres medarbejdere

En ny undersøgelse sætter fokus på danske virksomheders forhold til afskedigelser. Resultaterne viser blandt andet, at virksomheder i Region Midtjylland er ganske flittige til at fyre deres medarbejdere. Foto: Jens Rosenstand.
dato

Hvor ofte foretager virksomheder egentlig afskedigelser af deres medarbejdere? Det spørgsmål har YouGov stillet HR-ansvarlige i danske virksomheder i en ny landsdækkende undersøgelse med fokus på både omfanget af afskedigelserne og virksomhedernes håndtering af de opsagte medarbejdere.

Undersøgelsen viser overordnet, at hver fjerde danske virksomhed fyrer medarbejdere 1-2 gange om året, og at knap hver femte danske virksomhed foretager fyringer 3-5 gange om året.

Specifikt for Region Midtjylland viser tallene, at 23 procent af virksomhederne fyrer medarbejdere 1-2 gange om året, og at 17 procent foretager fyringer 3-5 gange om året. Derudover fremgår det, at 3 procent af de nordjyske virksomheder afskediger medarbejdere flere end 10 gange om året.  

Fyringer ender i depression
Bag undersøgelsen står virksomheden Makio, som hjælper afskedigede medarbejdere videre til nye job og rådgiver virksomheder omkring opsigelsesprocesser. Ifølge adm. direktør Jesper Magnusson har Makio taget initiativ til undersøgelsen for at nedbryde tabuet omkring fyringer ved at synliggøre, at de sker regelmæssigt.

”Mange bliver ramt hårdt på selvværdet, skammer sig eller ender i depressioner, når de oplever en fyring. Det er for så vidt forståeligt nok, fordi ingen har lyst til at føle sig afvist, men på den anden side er det en ret unødvendig reaktion, fordi fyringer burde være en helt naturlig del af arbejdslivet i 2024. Især på et arbejdsmarked som det danske, hvor arbejdsgiverne i høj grad gør brug af muligheden for at ansætte og afskedige i takt med efterspørgsel og sæsonudsving,” siger han og henviser til en tidligere undersøgelse fra DJØF, som viser, at omkring hver anden dansker kommer til at opleve en fyring i løbet af sit arbejdsliv.

”Vi rådgiver mennesker, som i fuld alvor giver udtryk for, at deres nærmeste vil opfatte dem som dårligere mennesker, hvis de fortæller, at de har mistet deres job. Uanset om det er sket, fordi en fabrik eller en afdeling er lukket. Tabuet omkring fyringer er voldsomt stort, og selv om jeg forstår mekanismerne, er det synd og skam, for i de fleste tilfælde har fyringer intet med den pågældende medarbejders arbejdsindsats at gøre. I øvrigt fører fyringer typisk til refleksion og et bedre arbejdsliv,” siger Jesper Magnusson.  

55 procent har aldrig tilbudt outplacement
Undersøgelsen fra YouGov viser også, at de fleste danske virksomheder undlader at gøre brug af outplacement, hvor afskedigede medarbejdere bliver tilbudt rådgivningsforløb, der hjælper dem med at lande nye job. Således svarer 55 procent af de HR-ansvarlige nej til nogensinde at have benyttet sig af outplacement. For virksomhederne i Region Midtjylland ligger dette tal på 52 procent.

Derudover fremgår det af undersøgelsen, at kun 8 procent af danske virksomheder aldrig gør brug af fyringer. For virksomhederne i Region Midtjylland er tallet 8 procent.


Respondenterne i undersøgelsen fra YouGov svarer følgende på spørgsmålet “Hvor mange gange om året foretager din virksomhed typisk afskedigelser af medarbejdere?”


 

Resultatet for virksomheder i Danmark

Resultat for virksomheder i Region Midtjylland

0-1 gange

38 procent

39 procent

1-2 gange

24 procent

23 procent

3-5 gange

17 procent

17 procent

6-10 gange

2 procent

0 procent

Flere end 10 gange

2 procent

2 procent

Aldrig

8 procent

8 procent

Ved ikke

9 procent

11 procent



Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.