Museerne i Holstebro afslører historien bag risalamande som juletradition

dato

Så er der nyt fra Museerne i Holstebro
𝗦𝗩𝗔𝗥 𝗣𝗔̊ 𝟮. 𝗔𝗗𝗩𝗘𝗡𝗧𝗦-𝗞𝗢𝗡𝗞𝗨𝗥𝗥𝗘𝗡𝗖𝗘: Risalamanden – en dansk juletradition!

I gamle dage spiste de fattige grød til jul. Måske fordi de ikke havde råd til kød, eller blot for at spise sig mætte inden den finere mad kom på bordet. Det var billigst på den måde.

Traditionen med grød tog borgerskabet til sig i 1800-tallet, men erstattede de billige kornsorter med den eksotiske ris.

Omkring år 1900 var ris blevet allemandseje, og risengrøden var derfor ikke fin længere. Til gengæld var mandler et særsyn, og borgerskabet opfandt ris a la mande (der på fransk betyder ”ris med mandler”), der både var dyr og lød fin og fornem på fransk.

Tillykke til vinderen, som er kontaktet i kommentarsporet på gårsdagens opslag

Museerne i Holstebro er kommerciel partner med VORES By Herning og oplysningerne er hentet fra deres Facebookside. Støt lokalt og giv en tommel op på deres side.

Se mere om Museerne i Holstebros på deres hjemmeside.

Denne artikel er skrevet af System.

Seneste på facebook