Mød op på Herning Bibliotek tirsdag den 20. september og hør forfatterne til bogen "Mein Lieber Kristian" fortælle om tyske flygtninge på heden i 1940'erne.
Siden Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022 er fem millioner ukrainere flygtet ifølge tal fra FN.
Knap 30.000 ukrainske flygtninge søgte om ophold i Danmark. Flygtningestrømmen bestod næsten kun af kvinder og børn og adskiller sig markant fra de flygtningebevægelser vi har kendt de sidste 10 år. Men har vi set det før?
I slutningen af 2. verdenskrig, blev der i perioden januar – maj 1945 evakueret ca. 2 millioner tyskere fra det østprøjsiske område til danske og nordtyske havne.
Af disse flygtninge kom der mere end 250.000 til Danmark, hovedsageligt kvinder, børn ældre og syge. I foråret og sommeren 1945 blev der oprettet 2 store flygtningelejre ved Grove: Grovelejren, Gedhuslejren og i 1946 en mindre isolationslejr i Pilhus, som blev brugt som en slags straffelejr for særligt vanskelige flygtninge, som ikke ville "indordne" sig.
En overgang var der over 20.000 personer i disse lejre, hvilket var mere end det samlede indbyggertal i Herning på det tidspunkt. Flygtningepolitikken var beregnet på at være human, men uden den store gæstfrihed. Flygtningene skulle ikke integreres i den danske befolkning.
To journalister fra Viborg Stifts Folkeblad, Jakob Thorup Thomsen og Jens Peder Østergård, har skrevet bogen ”Mein lieber Kristian”, som handler om nogle af de flygtninge, som landede i lejrene på den jyske hede.
De vil denne aften fortælle om et sort kapitel af besættelseshistorien, hvor millioner af civile flygtede fra Den Røde Hærs fremmarch. En tragedie, der på grund af de tilsvarende nazistiske grusomheder, ofte er fortiet. Bogen handler om forbudt kærlighed og kampen for livet i lejrene ved Grove i årene 1945-49.
Arrangementet er i samarbejde med Foreningen Norden, Herning og koster 75 kr. incl. kaffe og brød.
Du kan købe din billet her.
Tid: Tirsdag den 20. september – 19:00 - 21:00
Pris: 75 kr.
Sted: Biblioteket i Herning