Spektakulære og dermed komplekse byggerier, en markant stigning i antallet af risikovirksomheder og en grøn omstilling, der med lynets hastighed bringer enorme biogasanlæg og lignende med sig.
Dette er realiteten rigtig mange steder i landet, og det kræver en hurtig udrykning og specialiseret indsats, når ulykken sker, og der udbryder storbrand eller sker et udslip.
Men hurtigheden og specialkendskabet er udfordret – ikke mindst i Brand & Redning MidtVest og Nordvestjyllands Brandvæsen.
Her er afstanden til den nærmeste brandstation mange steder faretruende stor, og alle stationer bemandes af deltidsbrandfolk, som godt nok er dybt dedikerede, men som mangler tidssvarende uddannelse, relevant rutine og specialviden på de mere og mere komplekse risici, de kan møde på et moderne skadested.
Det mangler de, fordi det først og fremmest er begrænset, hvor meget viden, man kan putte i hovederne på folk, som generelt kører til ganske få indsatser og samtidig har et helt andet fuldtidsjob at forholde sig til i deres hverdag.
Og så sker det alt for sjældent, at de som brandfolk er en del af en realistisk øvelse på tværs af sektorer, som kan give dem de nødvendige rygradsreaktioner, når ulykken sker.
’Vi står med hovedpinen’
Dette var blandt hovedbudskaberne, da de to beredskabsdirektører, Kim Wemmelund, Brand & Redning MidtVest og Claus Bo Nielsen, Nordvestjyllands Brandvæsen, sammen med formand for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen, Trekantområdets Brandvæsen, i uge 38 havde besøg på brandstationen i Herning af folketings- og forsvarsudvalgsmedlem, Carsten Bach (LA).
”Det er det kommunale beredskab, som varetager den primære indsats og står med den tekniske ledelse og stort set hele hovedpinen, hvis uheldet er ude, derfor skal de kommunale beredskaber også styrkes, med mindre man vil ændre på serviceniveauet,” lød det fra værten for besøget, Kim Wemmelund fra Brand & Redning MidtVest.
Det midt- og vestjyske beredskab har en opgaveportefølje, der er 40 procent højere end landsgennemsnittet, fortalte Wemmelund. Alligevel har han blot 226 kroner per indbygger at drive beredskab for. Landsgennemsnittet for beredskaberne lå på 375 kroner i 2022.
Til sammenligning bruger vi i Danmark 453 kroner per indbygger til at drive bibliotekerne for.
”Beredskaberne har gjort det billigt i mange år. Lad os glædes over det, men komme ind i et 2025-niveau.”
Lykkelig uvidenhed
Kim Wemmelund og hans kolleger advarede i deres samtale med Carsten Bach desuden om, at beredskabet, som det ser ud lige nu, vil have meget svært ved at yde civil beskyttelse i tilfælde af (hybrid)krig og katastrofer.
”Hvis det forventes, at vi skal gøre noget, så skal der kigges på det. Vi skal have kapacitet til at analysere risici og behov tilstrækkeligt. Lige nu går vi i lykkelig uvidenhed og tænker ’Det går nok’, men vi bør træne på tværs af sektorer og gøres os parate.”
Besøget fra Christiansborg sker forud for beredskabsforliget, og dagens gæst var meget lydhør over for de udfordringer, beredskabet står overfor. Samtidig synes han, at de kommunale beredskaberne løser deres opgaver godt, som det ser ud lige nu.
”Beredskabet er i mit perspektiv et meget borgernært serviceområde, som er ansvarsbundet i kommunen,” lød det fra Carsten Bach, som fortsatte:
”Jeg ved ikke, hvad regeringen har af tanker, men jeg kunne være nervøs for, at man vil trække noget ansvar væk fra kommunerne. Men opgaverne kan ikke løses andre steder end herude, for det er her opgaverne er.”
Lyt mere til os
De tre beredskabsdirektører pegede på, at der er behov for en grundig analyse af de reelle, landsdækkende behov set med beredskabsbriller.
De kan dog allerede nu konstatere, at der er behov for bedre uddannelse, flere fuldtidsstationer og øvelser og helt generelt flere økonomiske ressourcer.
”Vi løser en væsentlig opgave, så jeg synes, man burde lytte lidt mere til os og styrke vores område,” opfordrede beredskabsdirektør Kim Wemmelund og fortsatte:
”Udviklingen går virkelig stærkt med grøn omstilling, flere risikovirksomheder og spektakulære bygninger. Vi har ikke noget krig- og kriseberedskab og mangler øvelse, analyser og planlægning. Så vi ønsker os en markant økonomi at arbejde med.”
Således – og med en stor tak for besøget og lydhørheden – blev Carsten Bach sendt tilbage til Christiansborg og forhandlingerne om beredskabsforliget.