Herningpige er kommunens første kvindelige borgmester: "Jeg har verdens bedste job"

Foto: Herning Kommune / Dorte West (V)
Profilbillede
dato

For 52-årige Dorte West (V) har den første tid som Hernings borgmester budt på en travl hverdag med mange spændende opgaver.  

I Venstre Anlæg i Herning står byens første officielle skulptur, springvandsskulpturen ”Herningpigen” med armene over hovedet og blikket retten mod vandet. På rådhuset I Herning sidder en anden Herningpige i borgmesterstolen. Omend hun ikke er lavet af bronze, er hendes rødder langt nede i Hernings DNA. 

Den 1. august 2021 overlod Lars Krarup borgermesterposten til Dorte West, som dermed blev Hernings første kvindelige borgmester. En titel, som hun både er stolt af, men som også medfører en travl hverdag med mange spændende opgaver.

Ligesom skulpturen i Venstre Anlæg har Dorte West god grund til at have armene over hovedet.  

”Lars Krarup har sagt, at det var verdens bedste job. Og det må jeg give ham ret i indtil videre i hvert fald. Det er enormt spændende, og man bruger rigtig mange timer på det, men det er også meningsfulde timer. Der har været en meget stejl læringskurve, fordi der er enorm mange ting, man skal forholde sig til, sætte sig ind i og være en del af, så der følger rigtig mange opgaver med,” fortæller Dorte West, der ligesom hendes forgænger er medlem af Venstre. 

Og det er bestemt ikke en politisk uerfaren kvinde, der har taget over for Lars Krarup. Dorte West har nemlig siddet i byrådet i snart 12 år, hvoraf hun i knap syv år var formand for Børne- og Familieudvalget. 

Hun er uddannet cand.oecon. fra Syddansk Universitet og har ved siden af sit virke som byrådsmedlem arbejdet som lektor på Handelsgymnasiet i Skjern. På nuværende tidspunkt har hun dog taget orlov fra sin lektorstilling, som også vil blive forlænget, såfremt hun bliver genvalgt til november.  

Kalenderen er fyldt  
Som borgmester er ingen arbejdsdage ens. Tværtimod er der ofte mange forskellige og alsidige opgaver i kalderen, som udfylder en typisk arbejdsuge for Dorte West. 

”Dagene er meget forskellige, men ofte briefer man sammen med kommunaldirektøren fra morgenen af, om der er noget, der rokker på sig eller noget, vi skal være opmærksomme på. Så vi har en del møder. Og så kan der være konferencer ud af huset. Det kan fx være vores uddannelsesstrategi, hvor vi har haft en konference, hvor vi inviterer forskellige aktører, som har en interesse inden for uddannelsesverdenen.” 

Foruden en uddannelseskonference deltager Dorte West også i konferencer, der for eksempel har fokus på budget og erhvervslivet i Herning Kommune. En arbejdsuge kan derudover også bestå af planlægning af byrådsmøder og møder i Økonomi- og Erhvervsudvalget, hvor Dorte West sidder som formand i dag. 

Derudover skal der tages hånd om de sager, der skal frem til behandling, og sidst men ikke mindst er der al kontakten ud af kommunen, hvor borgmesteren deltager i adskillige møder, heriblandt en række møder med borgmestre fra de andre kommuner i landet. 


I sin fritid tilbringer Dorte West tid med familien og vil gerne være aktiv. Hun nyder at komme ud og cykle eller løbe eller gå en tur med hunden i området. Foto: Herning Kommune / Dorte West.

Herning skal styrkes som uddannelsesby 
Med kommunalvalget lige om hjørnet har borgmesteren i Herning og de øvrige byrådskandidater sat gang i en slutspurt, der bliver kulminationen af en lang forberedelsesperiode op til valget. 

”Man går i gang nærmest halvandet år før, for så begynder man at kigge på kandidatlisten. Hvem er det, der skal spørges i forhold til, om vi mangler nogen på vores liste og den slags.”  

Såfremt Dorte West bliver genvalgt som Hernings borgmester, har hun især et ønske om at styrke Herning som uddannelsesby.  

”Vi skal være bedre til at gøre opmærksomme på vores unge, hvad det er for nogle uddannelsesmuligheder, der er lokalt. Der er faktisk mange uddannelsesmuligheder i Herning. Og det er jo ikke ensbetydende med, at de ikke gerne må rejse ud og uddanne sig andre steder. Men de skal i hvert fald være bevidste om, hvilke uddannelsesmuligheder vi har,” fortæller hun.  

En af de helt store udfordringer for Herning Kommune er i følge Dorte West både at fastholde kommunens egne unge, men også at tiltrække nye. 

”Vi vil gerne have, at den vifte vi har af uddannelsesmuligheder også udbreder sig. Det betyder også, at vi kan tiltrække flere unge fra resten af landet, og at vi vil kunne fastholde nogen af vores egne unge. Og det gør, at vores virksomheder og offentlige institutioner har lettere adgang til kvalificeret arbejdskraft. Fordi det er og bliver en udfordring, vi kan se ind i allerede nu, men også ind i fremtiden.” 

Du kan læse mere om uddannelsesby Herning og høre om livet som studerende i Herning Kommune her. 

Et Herning for alle  
Foruden styrkelsen af Herning som uddannelsesby vil et øget fokus på kernevelfærden også komme på dagsordenen. Står det til Dorte West, skal Herning være et godt sted at bo, uanset om du er barn, ung eller ældre, men også hvis du er udsat borger. 

”Vi skal sørge for, at vi har lidt på alle hylder, sørge for, at man kan finde boliger, der både passer til børnefamilier, seniorboliger eller nogle seniorfællesskaber, og man skal tilmed kunne finde noget, hvor man kan bo, hvis man er alene.” 

Også på ældreområdet er Herning Kommune helt i front med deres demensindsats. 

”I og med at vi også er flere, der bliver ældre, så er der også flere, der bliver ramt af demens, så der skal vi fortsat ligge helt i front. Og vi skal sørge for, at både de fysiske rammer kan være indrettet til ældre, der får demens, men også at vores personale er kvalificeret til at kunne varetage disse borgeres behov,” fortæller Dorte West. 

I Herning vil de desuden gerne have flere unge ind i midtbyen. Derfor er der også nye og flere ungdomsboliger på vej. 

Derudover kan borgere i Herning se frem til en helt ny bydel i hjertet af Herning. Projektet, der foreløbigt er døbt ”Herning+”, kommer til at bestå af 550 nye boliger, hvor også en række butikker kan få adresse, ligesom der også vil være mulighed for, at uddannelsestilbud kan rykke ind. 

Den nye bydel bliver placeret på grunden, hvor Regionshospitalet Herning hidtil har ligget. Byggeprojektet begynder, når de nuværende sygehusaktiviteter i området flyttes til Gødstrup i løbet af 2021. Du kan læse og se mere om Herning+ her. 


Dorte West er blandt dette års borgmesterkandidater i Herning Kommune. Du kan læse mere om hendes politiske virke her. Kommunal- og regionsrådsvalget finder sted sted tirsdag den 16. november 2021.

Kilde: Dorte West (V)