Fire årtier som foregangsmand for kulturel udvikling i Herning

Foto: Privat. Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Johs. Poulsen (B)
Profilbillede
dato

Til januar næste år fejrer Johs. Poulsen (B) sit 40-års jubilæum på den kommunalpolitiske arena. Men den radikale lokalpolitiker er slet ikke færdig med at føre Herning Kommune ud over stepperne.

Året er 1981 og Johs. Poulsen stiller op til kommunalvalget for første gang.  

Herningenserne vælger ham til byrådet og til trods for, at han også har slået vejen forbi Folketinget, er han aldrig veget fra sine lokalpolitiske ambitioner for Herning.

Langt størstedelen af sin lokalpolitiske karriere har Johs. brugt i kultur- og fritidslivets tjeneste, som han også fortsat er primus motor for at forbedre og udbygge. 

“Dengang jeg trådte ind som formand i udvalget, jeg sidder i nu, hed det Skole- og Kulturudvalget, og den post sad jeg på fra 1990 til 1997,” fortæller Johs.  

Til dagligt bor den 65-årige politiker med hustruen Liselotte på en nedlagt landejendom nordøst for Herning, men med en fod i tre forskellige udvalg, bruger han en stor del af sin tid inde i byen.  

Ikke bare en støvet tekstilby  
For godt 200 år siden blev byen kaldt Hedens Hovedstad, da de såkaldte kartoffeltyskere begyndte at dyrke området. 

I mellemtiden har byen været synonymt med en omfattende tekstilindustri, men siden er Herning blevet mest kendt som kongres- og messebyen, placeret i hjertet af Midtjylland.

“Noget af det mest afgørende for Herning Kommunes historie er i virkeligheden, da vi i begyndelsen af 2002 udarbejdede et politisk arbejdsgrundlag, som var baseret på en lang række tiltag, der kiggede fremad,” forklarer Poulsen.  

 De seneste to årtier har Johs. Poulsen siddet på formandsposten i Kultur- og Fritidsudvalget, og de første par år brugte politikeren på at ændre billedet af Herning.  

“I 2005-6 stykker, laver vi en ny forvaltningsmæssig struktur, som gerne skulle hive Herning væk fra billedet som en lidt støvet tekstil-by, hvor der ikke sker alverden, undtaget et årligt ungskue eller lignende, til at blive en by, hvor der sker enormt meget, specielt inden for kunst, kultur, idræts, sport og events.” 

Messecenteret bliver indviet i 1954 under navnet, Herning Hallen, og gennem 70’er-, 80’er og 90’erne udvikler messecenteret sig til, hvad det er i dag.   

Johs. understreger dog, at den største kommunale udvikling finder sted i 00’erne.

“Der sker noget markant, da vi bygger fodboldstadionet, det nuværende MCH Arena og senere Jyske Bank Boxen, med indvielsen i 2010,” fortæller han.  

Året inden snoren blev klippet til Boxen, åbnede det nye kunstmuseum “Heart” og i år er fritids- og aktivitetscenteret “Det Blå Rum” åbnet ved en af søerne nord for Herning.  

“Vi har også lagt mange kræfter i at udbygge “Holing Sportscenter”, som startede i midten af 90’erne, så det i dag er et ‘idrætsmekka’.
Og det allernyeste skud på stammen er arenaen, der huser håndboldholdet HC Midtjylland.” 


Foto: Privat // Johs. Poulsen  

“Her er alle muligheder åbne”
Sådan lyder Herning Kommunes slogan og spørger man Johs. Poulsen, er der heller ingen tvivl om, at kommunen lever op til sin brandingstrategi.

“Der er noget på hele paletten. Det er stort set, uanset hvilken interesse, passion eller hobby, du har. Hvis du generelt har et ønske om at være sammen med andre mennesker om spændende ting, så vil du kunne finde tilbud i Herning, der matcher det,” forklarer han.  

Som formand, er det denne slags tilbud, Johs hjælper med at skabe flere af.  

Udover formandsrollen i Kultur- og Fritidsudvalget, er han også medlem af både Økonomiudvalget og Byplanudvalget.

“I en moderne kommune forholder det sig sådan, at en meget stor del af det politiske arbejde udføres i udvalgene. Kultur- og Fritidsudvalget har så ansvaret for - så at sige - at føre strategien ud i livet på de felter, som det indholdsmæssigt dækker, nemlig kultur og fritid.” 

For Johs og udvalget, han er formand for, betyder det i høj grad noget, at Herning byder endnu flere gæster velkommen til spektakulære oplevelser.
Det gælder især på idræts- og sportsfronten.  

“Jeg var for eksempel med til at hive Giro d’Italia til start i Herning i 2012. Vi har haft VM i håndbold - både damer og herre - op til flere gange, men også VM i badminton, i svømning, ridesport og så videre,” fortæller Johs.  

Med eksemplerne her prøver formanden at understrege, hvor vigtigt det er for kommunen, at de fortsat er værter for den slags begivenheder og intensiverer værtskabet fremadrettet. 

“Jeg kan ikke løfte sløret for, hvad de næste store begivenheder er, men der kommer med sikkerhed nogle internationale mesterskaber i håndbold. Vi har meget mere i kikkerten de kommende år.” 


Foto: Privat // Johs. Poulsen 

Vil holde på de unge  
Kultur- og Fritidsudvalget gør en stor indsats ud af, at Herning Kommune er et sted, hvor der er fedt at være som ung.
Men det kan være svært, når unge er svære at samle under én størrelse eller samlebetegnelse.

“Det handler om at have en masse på paletten, som tiltaler unge i en stor variation. Lige fra spændende naturoplevelser, til det allermest hardcore inden for kultur, kunst, subkulturer, musik og den slags,” understreger Johs.  

På trods af udvalgets store indsats på ungeområdet, er det svært at få de unge til at blive i Herning, når de når den alder, hvor de forlader reden.  

“Den største enkeltstående udfordring er, at rigtig mange af vores unge mennesker i landsdelen har en tendens til, nærmest per automatik, at kigge mod Aarhus og København,” forklarer politikeren.  

Fremover handler det om at udvikle den palet, så den kan favne alle de unge mennesker.  

Midtjysk mentalitet  
Ofte hører man tale om, at der findes bestemte tankegange eller mentaliteter, der hører til bestemte dele af landet.
Herning er ingen undtagelse.

Alene byens placering mellem to dele af Jylland betyder, at den hiver og fortsat skal hive flere mennesker til fra alle retninger.
Ligesom byens optimistiske slogan, er der ingen tvivl om, at herningenserne lever efter en “Jeg kan og jeg vil”-mentalitet.  

“Al vækst og aktivitet trækker mod de to-tre, måske fire største byer i Danmark og det er en hård konkurrence at være en del af og så samtidig være dem, der holder fanen højt i den midt- og vestjyske del af landet,” forklarer Johs.  

Som udpræget messe-, forretnings- og messeby er vi efterhånden certificerede i at tiltrække gæster udefra, derfor er lokalpolitikeren heller ikke i tvivl om Hernings betydning for området, hverken i dag eller i fremtiden.  

“Herning er lokomotivet, der sikrer fortsat udvikling i Midt- og Vestjylland især. Det er ikke noget naturgivent og det kommer ikke af sig selv.” 

Johs. Poulsen er blandt dette års borgmesterkandidater i Herning og du kan læse mere om hans politiske virke i hans nye bog “40 år i Hernings Tjeneste” eller på siden her

Kilde: Johs. Poulsen (B)