En hård kamp for de bløde værdier i Herning

Foto: Henrik Horsted Jørgensen .
Profilbillede
dato

Når stemmeurnerne åbner den 16. november, er Borgerlistens Henrik Horsted Jørgensen godt udstyret med løfter om bedre kernevelfærd i kommunen.

Den søde juletid blev en tand mindre sød, da Henrik åbnede det brev, han fik ind af døren en decemberdag tilbage i 2009.  

“De 38.000 kroner sprang i øjnene, da der normalt plejede at stå et beløb i omegnen af de 11.000,” forklarer Henrik.  

Konvolutten viste sig at indeholde en ejendomsskattebillet, en årlig opgørelse fra kommunen, som alle med fast ejendom får. 

Henrik Jørgensen ejer Bilbutikken i Tjørring på 24. år og virksomheden har adresse på den samme matrikel, som hans egen bolig ligger på.  
Han betaler derfor ejendomsskat for både virksomheden og privatboligen, hvilket han troligt har gjort siden 1997.  

Men tredoblingen af beløbet dét år undrede ham gevaldigt.  

“Jeg fik at vide, at det høje beløb, jeg pludselig skulle betale, skyldtes, at jeg var blevet fanget i en lokalplan ude i Tjørring,” forklarer Henrik  

Henrik var, ufrivilligt, blevet en del af en fem år gammel lokalplan i Hernings nordligste bydel for “centerområdet” omkring Valløvej, Orebygårdvej og Gavnøvej 

Bilbutikken, han ejer, ligger på sidstnævnte, hvilket betyder, at Henrik har fået en byggeret, hvor han må bebygge grunden med op til 50 procent af arealet i to etager. 

Det var netop denne byggeret, der var skyld i, at Henrik pludselig skulle betale så meget i ejendomsskat, men faktum var, at han ikke skulle bruge den mulighed, lokalplanen gav ham.  

En lokalpolitisk nævekamp  

“Ingen ville hjælpe mig, selvom jeg var kommet i klemme og det var enormt frustrerende,” forklarer den 54-årige mekaniker.  

Lokalplanens skattefælde, som en række virksomheder i Tjørring endte i, blev startskuddet til Henriks intense kamp for retfærdighed, men også drivkraften bag Henriks lokalpolitiske karriere, der startede for ti år siden.  

“Det er ikke vores fejl - vi har ikke lavet en fejl.” 

Sådan lød politikernes respons, når de forsøgte at forsvare, hvorfor Henrik pludselig skulle betale en langt højere ejendomsskat end hidtil.  

Ejendomsskatten var 350 kroner per kvadratmeter og dermed 220 kroner mere end prisen på grundene udenfor det område, lokalplanen omfattede.  

“Jeg var kommet i klemme, og det betød også, at jeg kæmpede videre i tre-et-halvt år, og da jeg hyrer en advokat, lykkes det mig at vinde til sidst,” forklarer mekanikeren.  

Henrik Jørgensens “jeg finder mig ikke i hvad som helst”-mentalitet giver ham blod på tanden, hvorfor han i 2011 vælger at stille op til Hernings kommunalvalg for Socialdemokratiet.  

Det nye parti i kommunalklassen  

For de fleste danskere er november synonymt med lavere temperaturer og hygge inden døre. Det er det også for Henrik Horsted Jørgensen, men absolut vigtigst for ham er, at årets 11. måned står i kommunalvalgets tegn. 

”Det er tredje omgang, jeg stiller op, men nu har jeg fundet den helt rette politiske hylde hos Borgerlisten,” fortæller Henrik.   

Borgerlisten I Herning udsprang af et kommunalt budgetforlig, der blev udlagt 2019: 

”Jeg selv, og andre lokalpolitikere kunne ikke se os selv i øjnene efter flere store besparelser på kerneværdi-fronten.”   

Et par løsgængere tog sagen i egen hånd og stiftede partiet, der hverken er rødt eller blåt. Borgerlistens medlemmer er derfor sammensat af kandidater, der stemmer alt fra Liberal Alliance til Enhedslisten på nationalt plan.   

“Borgerlisten er et lokalt forankret parti, som jeg var med til at starte op i Herning Kommune og vi er en blandet landhandel af folk med forskellige politiske baggrunde og kompetencer,” fortæller Henrik.  


Foto: Borgerlisten i Herning 

Den 2. april 2019 blev Borgerlisten godkendt af Herning byråd og frem til det  snarlige kommunalvalg i år, har partiet været det næststørste parti sammen med Socialdemokratiet.  

“Det handler om prioritering”  

Sådan lyder Borgerlistens slogan, der lægger vægt på nye og anderledes prioriteringer i Herning Kommune. 

Henrik har selv været selvstændig i over to årtier, derfor er tøver han heller ikke med at understrege, at erhvervslivet er primus motor i alle kommuner og bør prioriteres højt.

“Det, der bør stå øverst, er erhvervslivet, uden det i kommunen, så har du heller ikke grundlag for at sikre kernevelfærden.” 

Og det er netop kernevelfærden, der er Borgerlistens altovervejende fokuspunkt ved det kommende kommunalvalg.  

“Vi skal kæmpe mere for de bløde værdier i Herning, såsom handicapområdet, psykiatrien, sådan set alt, der rammer ind i kernevelfærden, for der ligger Herning kommune forholdsvist lavt,” fortæller Henrik.  

Det er især pendlerne, lokalpolitikeren gerne vil trække til Herning, som nu også kan glæde sig over at være en universitetsby:  

”Et stærkt erhvervsliv er en vigtig forudsætning for kernevelfærden, men samtidig tiltrækker netop de bløde værdier også den fornødne arbejdskraft.”  

13 stærke kandidater 

Kommunalvalget er lige om hjørnet og Tjørring-mekanikeren er ved godt mod forud for åbningen af stemmeurnerne.  

“Os, der stiller op for Borgerlisten, er stærke kandidater, med en bred vifte af kompetencer, men vi kæmper alle for ét fælles mål,” siger Henrik Jørgensen.  

Blandt kandidaterne finder vi for eksempel tre tidligere konservative og to tidligere socialdemokrater.  

“Vi har fundet midlerne til at løfte kernevelfærden og der er ingen skam i at gå til valg, når man har noget, der bakker om den målsætning,” understreger han 

Herning kan rigtig mange gode ting, men Henrik understreger, at kommunen er meget mere end bare Jyske Bank Boxen og Messecentret.
De bløde værdier er mindst lige så vigtige at fremhæve.  

Husk at stemme til Kommunalvalget 16. november 2021.  

Eventuelle politiske holdninger og meninger i dette portræt tilhører kandidaten og er derfor ikke et udtryk for redaktionens holdning og mening
Kilde: Henrik Horsted Jørgensen