Hundredvis af børn indtager Hjerl Hede til frilandsmuseets nye initiativ: Børnenes Håndværksfestival. Det bliver en dag med historiske håndværk, hestevogne og levende undervisning. Målet er oplevelser, der ikke kun sidder i hovedet, men i kroppen og i hænderne.
Onsdag den 28. maj 2025 bliver Frilandsmuseet Hjerl Hede forvandlet til én stor, levende håndværksplads for børn, når museet byder velkommen til Børnenes Håndværksfestival – en særlig dag for skoleelever fyldt med faglighed, nysgerrighed og historiske materialer mellem hænderne.
Festivalen er et lukket arrangement for indbudte skoler og markerer optakten til den store Håndværksfestival på Hjerl Hede, som løber af stablen den 29.-30. maj 2025.

Håndværk, hestevogne og historiske rammer
Fra morgenstunden ankommer de næsten 700 skoleelever med bus til Hjerl Hede. Fra kl. 9:00 til 13:00 får børnene mulighed for at gå på opdagelse mellem åbne værksteder og historiske bygninger, møde håndværkere, afprøve teknikker og stille spørgsmål om alt fra træ og jern til uld og korn.
- Sådan en dag på Hjerl Hede bidrager med flere faglige input til vores elever. Først og fremmest er der en masse generel historieundervisning omkring livet i gamle dage. Eleverne får en fornemmelse af, hvordan livet kunne se ud før industrialiseringen og før telefonens, computerens og bilernes tid. Det giver også et værdifuldt indblik i de gamle håndværk fra tiden før ”køb og smid væk”. Det spiller også rigtig godt sammen med vores undervisning i håndværk og design og madkundskab, siger Tom Pedersen, skoleleder på Mejrup Skole.
Undervejs bliver der også tid til en tur i hestevogn, og som afslutning spiller Jumpin’ Jacks friluftskoncert på festivalpladsen. Bandet kalder sig selv for Danmarks festligste trio.
Når læring sidder i hænderne
Børnenes Håndværksfestival er en del af det større udviklingsprojekt Modern Hands, som er støttet af Tietgenfonden og har til formål at styrke børn og unges viden om håndværk og materialeforståelse gennem levende formidling og praksisnære oplevelser.
- Vi vil gerne give børnene en oplevelse, der sidder i hænderne – og i kroppen. Mange elever kender ikke længere til de gamle håndværk, men her får de lov til at se, lugte, mærke og prøve dem selv. Det åbner både for forståelsen af fortiden og for refleksioner over fremtiden, siger Rune Larsen, der er ansvarlig for skoletjenesten på Hjerl Hede og koordinator for Børnenes Håndværksfestival.
Festivalen er desuden tænkt som et mødested mellem historien og nutidens undervisning i fag som håndværk og design, madkundskab og bæredygtighed. Her får eleverne en konkret og sanselig oplevelse af, hvordan materialer blev brugt, før vi lærte at “købe og smide væk”.