HUSE, GRØFTER OG ARDSPOR I Staby har vores arkæologer fundet fire huse, som kan dateres til vikingetiden. Nær husene er der mørke ardspor, der krydser hinanden i den gamle markoverflade. Det ses tydeligt på de fine dronefotos, som arkæologerne har taget i felten. Ardspor er mærker i jorden efter arden, som er plovens simple forgænger. Den har ikke vendt jorden, men trukket dybe, parallelle spor. 🌾 Det første dronefoto viser det ene vikingetidshus med markering af væggrøften hele vejen rundt. Grøften, som ses længst til venstre på billedet, er sandsynligvis et tofteskel. Det har afgrænset den grund, hvor huset ligger. Det er ikke en overraskelse at finde spor efter vikingetiden netop ved Staby. Her i området er der tidligere fundet en del bebyggelse fra denne periode, både vha. luftfotoarkæologi og udgravninger. Vi glæder os til at se, hvad der mon mere dukker op!
Kan du høre det? Lyden af 1700-tallets brok? 🗣️ Onsdag den 20. november står Holstebro Museum bag en aften fyldt med nostalgi, brok og historiske anekdoter – og det bliver alt andet end kedeligt. 📜 Professor Ulrik Langen afslører, hvordan folk klagede, før Facebook blev opfundet. Dengang man ikke kunne sende en sur smiley eller skrive “det er en ommer!” på nettet, måtte man klage på den gode gammeldags måde. Folk var eksperter i at sende velplacerede klager over stinkende gader, larm fra baggårdene og ordrer om at holde bønderne i ro. Klagerne var mere end bare brok – de var byens egen udgave af en TripAdvisor-anmeldelse ⭐️⭐️⭐️⭐️ 👂 Vil du høre om, hvordan en borgerlig klage kunne ændre byens udvikling? Ulrik Langen fortæller, hvordan klager blev brugt strategisk og var en vigtig stemme i enevældens København. ⏳ Kom og grin med, når vi dykker ned i 1700-tallets små og store klagebreve – nogle af dem er skarpe nok til at give selv den mest rutinerede keyboardkriger baghjul! 🍰 Kaffe, kage og klager – kan man bede om mere? Der bliver selvfølgelig også tid til en pause, hvor du kan nyde kaffe og kage fra Museumscafeen. Husk at bestille på forhånd, så du ikke ender med at klage over manglende kage! 😉 🍽️ Vil du starte aftenen med noget godt i maven? Jette Aas serverer lækker kylling i hvidvin kl. 17:30 – bestil spisning sammen med din billet senest 17. november. 🎟️ BILLETTER 🎟️ Tid: 20. november kl. 19:00-21:30 Sted: Folkesalen, Holstebro Museum Foredrag: 50,- Kaffe/kaffe: 50,- Spisning: 125,- (drikkevarer tilkøbes) 💻 Billetter sælges kun online – skynd dig at sikre din plads. KØB HER: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/lh7kcfi3xm Se fotokreditering og detaljer på hvert billede.
💀 SKELETTET FRA MOSEN 💀 En mand kommer gående ind på Holstebro Museum, bærende på en sennepsgul kuffert fuld af menneskeknogler. Men historien starter længe før det! I 1944 bliver der ved tørvegravning fundet et skelet i Gulfælgård Mose ved Sahl, Vinderup. 🦴 Først står knoglerne i en spand ved mosen i nogle uger, men snart bliver det givet til Sahl Skole. Her ligger det indtil 1967, hvor skolen nedlægges, i en trækiste med glaslåg. Så bliver det givet til Vinderup Kommuneskole. Og på et tidspunkt bliver det glemt. Men i 1987 bliver knoglerne fundet i en gul kuffert på loftet på Vinderup Kommuneskole og indleveret på museet. Det er meget sparsomt med skeletmateriale fra oldtiden her i det Vestjyske område, så det genfundne skelet vakte glæde. 🎉 En lårbensknogle C14-dateres til år 600, yngre jernalder, og det viser sig, at skelettet stammer fra en ca. 25-årig kvinde. Hun har været 156 cm høj og hun haltede, når hun gik. Dødsårsagen er ikke synlig på knoglerne, og vi ved ikke, hvorfor hun endte i mosen. Men hendes rejse var lang. 1300 år i en mose. 2 uger i en spand. 23 år i en glaskiste på Sahl Skole og derefter 30 år på Vinderup Kommuneskole, nogle af dem på loftet i en kuffert. 👜 I dag kan du se hende i den permanente udstilling på Holstebro Museum.
TO DETEKTORFUND FRA VIKINGETIDEN Mere end 40 fund er netop blevet indleveret af detektorfører Frants Fugl Vestergaard - og særligt to af dem er helt unikke. ✨ Det ene fund er en fibel, der har fungeret som dragtspænde på tøjet. Fiblen er udført i Broastil, hvilket daterer den til ældre vikingetid omkring år 750-900. Udsmykningen på forsiden består bl.a. af en række dyrehoveder, formentlig ulve, der i hver ende omkredses af et bånd med prikmønster. Selvom fiblens ene ende er ødelagt af de 1000 år i mulden, regner vi med, at der har været otte dyrehoveder i alt. På bagsiden ses resterne af jernnålen. 🐺 Det andet fund er fra den sidste del af vikingetiden omkring år 900-1066. Det er karolingisk sølv, og sandsynligvis har det enten været et beslag til en sværdskede eller en del af noget seletøj. ⚔️ På forsiden ses et smukt og meget velbevaret mønster samt to nitter, der har fastgjort et nålefæste på bagsiden. Hverken nålefæstet eller nålen er dog bevaret. Begge fund er gjort på samme mark ved Gudum i Lemvig Kommune. På Holstebro Museum glæder vi os til at følge marken!
✨NU TÆNDES TUSIND JULELYS✨ I dag, fredag d. 1. november kl. 17, tændes julelysene i Holstebros historiske bymidte. Som noget helt nyt pynter julelysene også på Holstebro Museum i år. Første gang lysene blev tændt og indhyllede byens gader i et gyldent, eventyrligt julelys, var i 1931. De gamle gader blev også pyntet med granguirlander.🌲 Under besættelsen, mellem 1940 og 1949, blev julelyset ikke tændt i Holstebros gader. Krigstiden havde sat sine spor i byen, og der gik altså mere end 5 år, før lyset tændtes igen. Hvordan pynter I med lys i julen? ✨ 📷 Fotos: 1: Nørregade 1931. Foto: Ukendt 2: Store Torv ca. 1960. Foto: Boris Andersen 3 og 4: Nørregade ca. 1960. Foto: Boris Andersen 5: Østergade ca. 1973. Foto: Boris Andersen
ROER, SLIK OG ONDE ÅNDER I disse mørke dage er sløret mellem de levende og de dødes verden særligt tynd. Det forestillede man sig i hvert fald i det keltiske Irland i tiden omkring år 0. I disse dage rejste dem, der i årets løb var døde, mod dødsriget. De levende hjalp sjælene på vej, skar roelygter og holdt onde ånder væk. Børnene fik frugt og nødder. 🥜 Da kristendommen kommer til de britiske øer, opstår All Hallow's Eve - Halloween - i 800-tallet som en form for kristen version af den gamle, keltiske tradition. Den kristne Halloween-tradition er den, vi kender som Allehelgens aften. Oprindeligt mindes vi de døde denne aften - både kristne helgener og vores egne døde. Migration til Amerika i 1800-tallet var massiv, og mange traditioner blev medbragt fra fædrelandet. Også Halloween. Gennem årene er det blevet til dén tradition, vi kender i dag: Udhulede græskar, uhyggelig udklædning og en masse slik. 🎃 I dag er Halloween en festlig lejlighed i børnehøjde. Men undertonen af folketro er der stadig. Og måske er sløret mellem verdener virkelig lidt tyndere netop i aften. 🌫️ Hvordan fejrer I Halloween hjemme i jeres familie? ✉️ Et Halloween-postkort fra 1920'erne. 📸 Tre drenge skærer en græskarlygte. Amerika, 1917.
🇺🇸 HISTORIENS EKKOER 🇺🇸 Den amerikanske valgkamp er lige rundt om hjørnet. Og selvom vi ikke er direkte involveret, følger mange af os alligevel nysgerrigt med i stridighederne. For valgkampens stemning kan opleves ret konfliktfyldt. Men hvorfor nu det? Det handler om historiens ekkoer. Det handler om store spørgsmål om blandt andet race, lighed, frihed, brugen af vold og våben – og hvad det overhovedet vil sige at være amerikaner. Og her kaster fortiden sin lange skygge ind over debatten. Er du nysgerrig på, hvad det er for en skygge? Så kom til foredrag på Holstebro Museum onsdag d. 6. november, hvor vi inviterer til refleksion over, hvad det betyder at være amerikaner i dag, og hvordan fortidens konflikter stadig kaster lange skygger over nutiden. For hvad er sammenhængen mellem Den Amerikanske Borgerkrig, der var ved at rive USA over i 1860’erne og landets nuværende kulturkampe? 🔗 Her kan du læse mere: https://holstebro-museum.dk/oplevelse/foredrag-usa-og-historiens-ekkoer/ 🎟️ En billet koster 50 kr., og den kan du finde her: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/tlk412kjzr 🍔 Du kan spise i Museumscafeen inden foredraget. Her fortsætter vi det amerikanske tema med gode burgere.
✨ Et smykke med duft? ✨ Mon det byzantinske guldsmykke både har fået sin ejermand til at se godt ud OG dufte dejligt? Smykkets gyldne bagside er helt rå og uden dekoration. Årsagen er måske, at bagsiden kan have været gnedet med velduftende olie. Fortidens parfume var olie eller dyrefedt iblandet stærke dufte fra planter, blomster, træ og krydderurter. 🌿 Som så mange andre af fortidens smukke, værdifulde genstande, var parfume en eftertragtet importvare fra Romerriget og senere det byzantinske rige. Massefremstilling af parfume på Cypern kendes så tidligt som for 4000 år siden. I vikingetiden og den tidlige middelalder, hvor smykket hører til, har brugen af duftstoffer først og fremmest været et statussymbol. Om guldsmykket virkelig har duftet står dog hen i det uvisse. Der er ikke fundet spor efter duftstoffer på bagsiden. ✨ Du kan se smykket fra Bøvlingbjerg i vores udstilling ’Smykket vender hjem’ ✨ Entré på Holstebro Museum er altid gratis for alle under 26 år 📸 Søren Greve
750 ÅRS OVERSVØMMELSER 🌊 Har byen ved broen over vadestedet glemt sin historie? 💧I 𝟭𝟵𝟭𝟳 oplever indbyggerne i Holstebro den mest massive oversvømmelse i 50 år. 💧I 𝟭𝟵𝟱𝟴 går Storåen 2 meter over sine bredder. 💧I 𝟭𝟵𝟳𝟬 bryder ringvejen mellem Herningvej og Skjernvej sammen pga. oversvømmelser. ... det sker, når det regner og når det tør. Men mon der også er andre årsager? Hvorfor oversvømmes Holstebro igen og igen - og hvilken rolle spiller mennesket selv? Med udgangspunkt i oversvømmelser fra 1800-tallet og frem til i dag vil Bo Poulsen, professor i historie på Aalborg Universitet, give os et nyt perspektiv på Holstebro. 🏛️ Foredraget finder sted i Folkesalen på Holstebro Museum onsdag d. 23. oktober kl. 19:30 - 21:30. 🎟️ Du finder billetterne her: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/eq4d61z23b
🔥 HVEM PÅSATTE DEN STORE MORDBRAND I 1794? 🔥 I efterårsferien inviterer Holstebro Museum dig og dine nærmeste til en spændende gådejagt gennem byens historiske gader. 🍂 Sammen skal vi løse mysteriet om, hvem der påsatte den sidste af de store brande, der i 1700-tallet hærgede Holstebro. 🎟️ Det koster 75 kr. pr. gruppe. Billetten finder I her: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/17kr2z0kn0 🏛️ Mød op på Holstebro Museum i museets åbningstid. Her bliver I udstyret med alt, hvad I skal bruge til at løse gåderne. 🔍 Turen er 2,5 km lang og det tager ca. 1,5 time at opklare mysteriet. Gådejagten slutter også ved Holstebro Museum. Turen fører jer gennem smukke, spændende og historiske omgivelser, hvor I vil opdage små detaljer og historiske fakta, der kaster lys over byens fortid og mysteriet om den store mordbrand i 1794. 🔥
✨🍂 PÅ MUSEUM I EFTERÅRSFERIEN 🍂✨ Brug en (regnvejrs)dag i efterårsferien på Holstebro Museum. 🪢 Kig forbi vores Gratis kreativt værksted: Flet, reb og tekstil for store og små, som arrangeres sammen med Holstebro Kunstmuseum og med bl.a. dygtige rebslagere fra Hjerl Hede 🫖 Hos Museumscafeen kan du lune dig på en kop kaffe, te eller kakao - eller nyd en dejlig frokost ✨ Fordyb dig i udstillingerne - om oversvømmelser og brande, vikingetid, skeletter og anden verdenskrig 🐀 Det er også i udstillingerne, at museumsrotterne er løs. Find dem alle og få en præmie! 🍃 I museumshaven falder kastanjerne ned fra vores store kastanjetræ. Du må gerne samle dem og tage dem med hjem 🔥 Tag på gådejagt: Løs mysteriet om Den Store Mordbrand 🔥 🎟️ Få som voksen rabat på din entré som en del af Børnebilletten til uge 42 ... og er du under 26 år? Så kommer du helt gratis ind. Vi ses på Holstebro Museum i efterårsferien! 🍂
HOLSTEBRO 700 ÅR ✨🎉 For 50 år siden fejrede vi Holstebros 700 års jubilæum. Dengang stod ølflaskerne her i købmandsbutikken hos Ernst Nielsen, Sønderlandsgade. Den fine etiket hylder byen, der i 1974 fyldte 700 år. Her ser vi Skt. Jørgen, der erklærer sin kærlighed til Maren, mens hans hest må kæmpe alene mod dragen i baggrunden. Flaskerne - stadig med deres originale indhold - blev foræret til museet i 2006. Skål og tillykke til byen ved broen! 🐲
VIND BILLETTER til storkampen mellem TTH Holstebro og Aalborg Håndbold! 🎉 Tag dine børn, kolleger eller gutterne under armen og kig forbi Holstebro Museum en af de første dage i efterårsferien. Mellem d. 12. og 16. oktober kan du smide et lod i puljen om at vinde fribilletter (vi har 20 på højkant) til den spændende håndboldkamp mellem TTH Holstebro og Aalborg Håndbold lørdag den 19. oktober kl. 16.00! 🏆 𝘋𝘦𝘳 𝘵𝘳æ𝘬𝘬𝘦𝘴 𝘭𝘰𝘥 𝘰𝘮 𝘣𝘪𝘭𝘭𝘦𝘵𝘵𝘦𝘳𝘯𝘦 𝘵𝘰𝘳𝘴𝘥𝘢𝘨 𝘥. 17. 𝘰𝘬𝘵𝘰𝘣𝘦𝘳, 𝘰𝘨 𝘷𝘪𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦𝘯𝘦 𝘣𝘭𝘪𝘷𝘦𝘳 𝘬𝘰𝘯𝘵𝘢𝘬𝘵𝘦𝘵 𝘥𝘪𝘳𝘦𝘬𝘵𝘦. Vi ses på Holstebro Museum i efterårsferien! 🍂
𝗞𝗢𝗡𝗞𝗨𝗥𝗥𝗘𝗡𝗖𝗘 🍂 Vind to børnebilletter (værdi: 750 kr.) og gør efterårsferien ekstra magisk✨ Med børnebilletten får alle børn mulighed for sjove oplevelser i uge 42. Alt fra små gaver i butikkerne til dejlige lækkerier. Der er også rabat på entréen, hvis de voksne tager børnene med på museum (til de voksne altså - alle under 26 år kommer altid gratis ind) 🎉 𝗦𝗮̊𝗱𝗮𝗻 𝗱𝗲𝗹𝘁𝗮𝗴𝗲𝗿 𝗱𝘂: Fortæl os, hvad du glæder dig mest til i efterårsferien - og hvem du vil dele præmien med 🎁 𝗗𝗲𝘁 𝗽𝗿𝗮𝗸𝘁𝗶𝘀𝗸𝗲: 📅 Konkurrencen slutter mandag d. 7. oktober ✉️ Vinderen kontaktes direkte og offentliggøres i kommentarfeltet 🎁 Præmien har en værdi af 750 kr. og kan ikke ombyttes til kontanter. De to børnebilletter kan hentes på Holstebro Museum i museets åbningstid Denne konkurrence er ikke sponsoreret, støttet, administreret af eller forbundet med Facebook.
✨ Prestigegenstande✨ I vikingetiden og den tidlige middelalder var der veludviklede handelsnetværk, som forgrenede sig gennem hele Europa. Til de fjerneste afkroge af kontinentet og på tværs af have. Her blev der udvekslet information, idéer og genstande. I det arkæologiske materiale er det netop genstandene, der hjælper os med at belyse dén del af historien. Der blev handlet mad og tekstil, perler og smykker, landbrugsgenstande og værktøj - og indimellem nogle mere sjældne og værdifulde ting. Guldsmykket fra Bøvling er et eksempel på en sådan prestigegenstand. Den er produceret i det byzantinske rige, uendeligt langt fra Danmark, men er alligevel havnet netop her. I den jyske muld. I nordeuropæisk og skandinavisk kontekst ses disse luksusvarer fra middelhavsområdet typisk i elitegrave eller som en del af skattefund, og derfor er det helt særligt, at smykket fra Bøvling er et løsfund. ✨ Du kan se smykket i vores udstilling ’Smykket vender hjem’ ✨ Entré på Holstebro Museum er altid gratis for alle under 26 år